Akvarel
Akvarelmaleriet er populært blandt alle aldersgrupper
Mange af os malede med flydende vandopløselig farve som børn og oplevede allerede dengang en meditativ tilstand af fordybelse og glæde over farvernes dans henover papiret. At male med vand og farve på et mere professionelt plan eller som en dejlig hobby, kræver lidt mere end blot farvelade og en billig pensel. Ønsker du at introducere større børn for akvarelfarvens fremragende egenskaber, anbefaler vi en god studiekvalitet. Undgå at købe de allerbilligste farver, der indeholder kridt og fyldstoffer.
Akvarel fås i forskellige kvaliteter, men de er alle fremstillet af pigmenter bundet sammen af en gummi arabigum, honning el. glycerin. Du kan sagtens starte med en god studiefarve som Schminke Akademi, Maimeri blue el. W&N Cotmann, der er velegnede for begyndere. Ønsker du farver med et større pigment indhold og højere lysægthed, anbefaler vi akvarelfarve i en kunstnerkvalitet som Schmincke Horadam i tube el. pans, Daniel Smith el. Winsor & Newton Artist.
Atelier tip #1
Du vil hurtigt opleve de mange fordele, der er ved at vælge en kunstnerkvalitet frem for en studiekvalitet. De er fremstillet af de bedste pigmenter med en ren binder og giver dig nogle vildt flotte og letopløselige farver. Køber du tuber, du selv kan fylde op i klodser/pans, sparer du penge i det lange løb. Schmincke Horadam er en af verdens allerbedste kvaliteter - og til en pris der er til at betale.
Papiret er en væsentlig del af akvarelmaleriet. De fleste starter med papir fremstillet af cellulose, men vent ikke forlænge med at gå over til papir af 100% bomuld, da du vil opleve en stor forskel på farvens evne til at flyde og fordele sig på papiret. Akvarelpapiret bør veje minimum 300 gram pr. m2, der giver en stabil maleflade uden papiret vulker. Papiret fås som løsark og i blokke, der er limet på én eller alle fire sider. Du kan også lime papiret fast til et maleunderlag med speciel akvareltape, der opløses med vand eller en god maskingtape, der ikke ødelægger papiret.
Atelier tip #2
Maler du på en blok, der er limet på alle fire sider, så vent med at løsne papiret indtil akvarellen er tør. Du kan benytte en specialkniv af ben eller en flad, tynd smørkniv. Det er ofte i toppen af blokken, du vil finde et sted der ikke er limet - og det er der, du forsigtigt stikker kniven ind.
Papiret kan have forskellige overflader fra helt glat til en mere rug flade. Du vil støde på betegnelser som Cold pressed akvarelpapir og Hot pressed akvarelpapir. Tænk på at den hotte som et papir, der er strøget med et strygejern og er mere glat end en koldt presset papir. Papiret kan have forskellige toner fra det kridhvide til farvede blå, grå og brune akvarelpapirer. Se udvalget af papir i løsark eller i blokke. Akvarelpapir findes i mange kvaliteter, hvor Arches er et professionelt papir i højeste kvalitet. Hahnemühle er ligeledes et fremragende akvarelpapir og Canson er et rigtig fint papir til begyndere og lettere øvede.
Atelier tip #3
Det er vigtigt med gode pensler, der kan suge og holde på farven, når du maler med akvarel. Pensler af bløde naturhår er det bedste valg til akvarelfarve. Det kommer selvfølgelig helt an på, hvilken teknik du arbejder med - og hvad du kræver af din pensel. En af de virkelig gode pensler, du bare må eje er en moppepensel. Du får lige linket her til daVinci Petit Gris.
Når du arbejder med akvarel har du brug for gode pensler, der kan opsamle farve og holde på vandet. Akvarelpensler med naturhår som eksempelvis mårhår, egern og ged er lækre bløde pensler til akvarelmaleriet. Investerer du i de fineste mårhårspensler, vil du få en uovertruffen pensel, der kan indeholde meget farve og giver dig længere arbejdstid, inden du skal fylde penslen med farve igen. Der findes også rigtig fine pensler med blandingshår, der er rigtig gode at starte ud med. DaVinci Cosmotop Mix er fremstillet af en blanding af klassiske naturhår og syntetiske fibre.